Column 2

Goedkoop keukenpapier

Het is crisis en iedereen let net wat meer op de kosten dan voorheen. Je gaat soms naar een goedkope supermarkt en misschien koop je toch meer dan vroeger het eigen merk in plaats van een a-merk. En iedereen op de tennisbaan heeft inmiddels verhalen hoe slim ze nu weer zijn geweest. Je wilt goedkoper, maar kwalitatief natuurlijk niet minder. Maar helaas is dat niet altijd gemakkelijk.

Ik ben niet zo'n sterke ontbijter, maar sinds ik de marathon van Amsterdam heb gelopen ben ik er veel meer mee bezig. lk ben opgevoed met Brinta, dus daar kijk ik sowieso naar, maar elke supermarkt keten heeft ook zo zijn eigen merk. En hoewel de supermarkt gewoon de A-merken op ooghoogte zet zodat je die wel zal nemen, wil je zelf natuurlijk wel gewoon zelf een verstandige keuze maken.

Het goede van voedingwaren is dat de informatie voorziening goed is geregeld. Op elk pak volkoren ontbijt staat precies wat erin zit en wat de voedingswaarde is. Bij het schap staat keurig een prijs per kilo genoteerd, ook handig want de producenten proberen louter met het volstrekt willekeurig gekozen gewicht een hele stofwolk op te doen waaien. En pak je dus Brinta en wat eigen merken dan zijn de verschillen eenvoudig te zien. Allereerst de prijs per kilo, Brinta bij AH eur 3,20, Eigen merk AH eur 2,72 en eigen merkt Jumbo (Pap & Go) eur 1,98. Maar dat zegt niet alles, want het gaat (ook) om de voedingswaarde. Je wilt natuurlijk wel (in elk geval in mijn geval) voldoende kilo calorien voor je geld! Brinta heeft per 100 gram 325 kcal , AH eigen merk 350 kcal en Jumbo 86 kcal. Ik ga voor het aantal kcal per euro: Brinta 109, AH 128 en Jumbo 43. En dan is de winnaar voor mij (die alleen maar zoveel mogelijk calorien wil hebben voor zijn geld) dus duidelijk. 

Tot zover het makkelijke deel in het vergelijken van producten. Nu het toiletpapier. Ook daarvoor zijn er natuurlijk a-merken en eigen merken. Nu vind ik het fenomeen toiletpapier niet perse een product om een hele studie van te maken. Ik ben meer van afscheuren, gebruiken, weggooien en verder het geheel maar snel vergeten, maar alla. In crisis tijd moet iedereen afzien, dus dan ook maar de energie verspillen aan een mening over een dergelijk triviaal product.

Niet elke rol keukenpapier is dezelfde rol, maar we hoeven het ook niet  spannender te maken dan noodzakelijk. Een rol keuken papier onderscheid zich maar op twee onderdelen: hoeveel lagen en hoeveel velletjes. Moeilijker dan dat is het niet. Je hebt twee, drie en vierlaags toiletpapier en het verkoop verhaal is dat hoe meer lagen je hebt hoe meer comfort. Maar laten we wel zijn. Het schuurpapier wat we nog hadden in mijn jeugd dat kom je sowieso niet meer tegen dus wat is slecht. Maar mijn vriendin heeft nog een extra verhaal erbij: hoe minder lagen, hoe meer vellen ze pakt. Anders absorbeert het namelijk niet voldoende! Ik geloof daar niet in. Bolgens mij pakken we sowieso veel teveel van dat soort spullen. We gebruiken ook veel teveel Dreft. Dat is namelijk dubbel zo geconcetreerd, dus daar heb je maar de helft van nodig. Maar dat doet natuurlijk niemand. Hup, scheut erin en klaar. Wat mij betreft koop je het slechtste afwasmiddel en doe je er zoveel in als wilt. Tot het schuim tot aan het plafond staat en dan is het zeker nog voordeliger.

Maar nu lopen we als kritische consument tegen een probleem aan. De eigen merken vemelden namelijk keurig het aantal vellen en het aantal lagen, maar de grote merken zoals Page vermelden het aantal vellen helemaal niet! De eigen merken vermelden dat wel keurig. Zo heeft AH eigen merk twee laags toiletpapier 180 vellen per rol. Maar dat is dus niet te vergelijken met de rollen van Page. Maar dat die veel duurder zijn dat is wel eenvoudig te zien.

A-merken die geheim houden wat erin zit; dat is echt een marketing strategie van de vorige eeuw. In een tijd van social media en informatie die op het internet overal te verkrijgen is, moeten we dergelijke geheimen medogenloos afstaffen. Koop de eigen merken. En is de kwaliteit niet helemaal super top, koop dan gewoon wat extra rollen. En dan neem je soms gewoon een velletje extra.

w#655