Column 3

De grensrechter

De verontwaardiging is natuurlijk terecht en iedereen is het er over eens dat dit nooit meer mag gebeuren. Maar hoe gaan we dat voorkomen? De maatschappij dat zijn wij zelf, maar toch wordt er vooral gekeken naar allerlei 'verantwoordelijken' met de vraag wat ze eraan gaan doen! En wat doen we er zelf aan?

Op 2 december werd grensrechter Richard Nieuwenhuizen door een aantal jongens dusdanig in elkaar geschopt, dat de man op 3 december overleed. Deze grensrechter floot op zijn vrije zaterdag een wedstrijd tussen SC Buitenboys B3 (Almere) en SV Nieuw Sloten B1 (Amsterdam). Er stonden een heleboel mensen omheen maar toch kon het gebeuren. In enkele seconden is het verhaal. De man stond op, ging naar huis en alles leek in orde. Maar op zondag overleed de man alsnog aan zijn verwondingen.

Laten we wel zijn; deze vreselijke kwestie had waarschijnlijk niet eens het nieuws gehaald wanneer de grensrechter ook op zondag gewoon was doorgelopen. Het is namelijk veel minder abnormaal dan dat we allemaal doen voorkomen. Elke week gebeuren de meest vreselijke dingen rond het voetbal veld en op straat. Schoppen en schelden is verwerpelijk maar helaas helemaal niet ongewoon. De vrienden van de jongens twitteren zelfs dat het helden zijn. 

De verontwaardiging is massaal en terecht natuurlijk. Op radio en televisie kwamen velen aan het woord  waarmee over deze zaak werd gesproken: de minister, de voorzitter van de KNVB, een wethouder van de de deelraad en de voorzitter van Nieuw Sloten. En elke keer weer werd weer de vraag gesteld 'wat gaat u eraan doen?'.

Blijkbaar verwachten we dat er mensen zijn die dit even voor ons oplossen. En de mensen die de vraag krijgen gaan mee met die verwachtingen, want ze noemen heel daadkrachtig allerlei acties op. De KNVB gaat betere regels opstellen, vanuit de voetbal club gaan ze met de ouders praten en de minister gaat allelei partijen uit de samenleving bij elkaar roepen. Maar dat gaat natuurlijk helemal niet helpen en ik voorspel dat we er weldra ook niets meer van horen. De krant en het journaal spreken nog wel lovend over het feit dat er een overleg is met de minister, maar wat eruit komt wordt nooit vermeld. Waarschijnlijk omdat dat te weinig is om te vermelden.

We leven in een maatschappij waar we regels opstellen en nauwelijks handhaven. En als we de regels herkennen, dan spreken elkaar daar niet op aan. Regels, die zijn voor de ander om zich aan te houden. Het gotspe 'een brutaal mens heeft de halve wereld' is populairder dan ooit. En gaat die ander over de schreef, dan kijken we naar boven en roepen we 'he, los het eens even voor me op'.

Ik was nooit zo'n fan van het normen en waarde thema van Balkenende, maar inmiddels ben ik zowaar om. We moeten onze kinderen veel meer normen en waarden meegeven en duidelijker aanspreken op ontoelaatbaar gedrag. De ouderen moeten weer bij zinnen komen en de midden generatie is hopelijk niet geheel verloren. En dan komt de rust op de voetbalvelden vanzelf terug. 

Het incident met de grensrechter is geen probleem van de politiek of het voetbal. We hebben het gewoon allemaal veel te lang laten gebeuren. Dat is de les die we moeten leren van de dood van Richard Nieuwenhuizen. En dat moeten we in 2013 veranderen. 

w#504