Column 4

OK-ken

Laatste hoorde ik op de radio een opmerkelijk item. Het blijkt dat vrouwen er niet van houden wanneer ze door hun vriend worden ge-okt. Dat trok wel mijn aandacht, want wat is dat nu weer?

SMS kent natuurlijk al lang een eigen vocabulaire, maar er zijn natuurlijk ook gedragsregels en dingen die je beter niet kunt doen. 

Stel je bent alleen boodshappen gaan doen en jouw vriendin stuurt je een sms. 
'Hoi schat. Neem je nog wat tomaten mee? Liefs.' 
En stel je antwoordt met 'ok'.  
Dan is het dus helemaal mis, want nu heb je jouw vriendin ge-OKt. En na het artikel op de radio weten we dus dat ze dat niet fijn vind.

De wetenschappelijke onderbouwing van het onderwerp is onduidelijk. Ik heb er in elk geval niks van teruggevonden. Is er daadwerkelijk een soort van onderzoek geweest, of waren het gewoon wat sneue vrienden in de kroeg die hun missers van de afgelopen week aan het doornemen waren? 

Een kleine steekproef van mijn kant bevestigde het onderwerp wel. Bijna alle vrouwen keken me met ongeloof en bijna walging aan.
'Natuurlijk is het stom om dat te sms'en!'
Eigenlijk leken ze zich de situatie nauwelijks te kunnen voorstellen. 

En dat was een consequent resultaat van mijn steekproef van 5 onder vrouwelijke 30ers en 40ers. Een leerzaam onderzoek, want het betreft een weetje die je een hoop schade kunt besparen. Maar dan wil ik nog wel een ander weetje aan de kennislijst toevoegen en die betreft namelijk precies het omgekeerde. 

Een praktijk voorbeeld. Ik ben boodschappen gaan doen en vrouw en kind hadden geen zin om mee te gaan. Ik sta in de winkel  en ik denk opeens "hebben we nog wel boter in huis" dan sms ik dat naar mijn vriendin.
'Hoi, hoi, hebben we nog boter? xP' 
Ik sta bij het zuivel schap te wachten en loop uiteindelijk nog maar verder door. Beter vaart maken want zo leuk is boodschappen doen niet en ik bedacht me dat het antwoord wel snel zal komen. Net op het moment dat ik de verpakkingsdata van de biologische kipfilets sta te vergelijken gaat mijn telefoon. Ik leg alles weer terug in het schap en vis mijn telefoon uit mijn broekzak. Mijn vriendin belt. Om te vertellen dat we nog boter in huis hebben. En dat we het dus niet meer nodig hebben!

Ik kan niet begrijpen waarom ze niet gewoon heel kort een sms terug stuurt. Een simpel 'Nee' was voor mij voldoende geweest. Ruim voldoende. Liefde hoef je wat mij betreft niet te bevestiging bij het behandelen van een boodschappenlijstje en de informatie in het telefongesprek was echt niet veel meer dan de nee uit een sms. Liefde betuig je 24x7, maar soms heb je praktische argumenten om het allemaal even zakelijk te beslechten. Maar ja, dat zegt een man. 

Misschien is dit wel het beste bewijs van het onderwerp op de radio wat me eerst zo onlogisch klonk. Blijkbaar wil ik heel graag ge-OKt worden. En ik vrees dat ik dat, alleen daarom al, anderen ook vaak aandoe. 

Excuses, bij voorbaat. 

w#488